Scania 730S Phoenix

Scania 730S Phoenix byggdes 2018-19 till att vara Scanias ”Eye Catcher” vilket även sammanföll med V8:ans 50 års jubileum 2019. Phoneix är en fullspecad dragbil utrustad med Scanias effektstarkaste motor på 730 hk. Designen togs fram av Mjölby Billackerings Fredrik Palm tillsammans med Kristofer Hansén som för tillfället jobbade som designchef på Scania.

 

 

Under sommaren 2020 köpte John Eggens åkeri Scanias ”Eye Catcher” Phoenix av Lecab Lastbilar i Karlstad. Vi intervjuade ägaren av åkeriet, Kent Eggen, under leveransen.

Vilka är ni som driver företaget idag?

– Det är jag, min fru Carina och våra tre söner Petter, Pelle och Christian som driver bolaget.

Hur många fordon har ni idag?
– Ja fordon, det är…ca 60 stycken Scania.

Ni har nästan bara Scania lastbilar i bolaget, hur kommer det sig?
– Ja min pappa hade det från början…sen är det enkelt att ha fordon av samma fabrikat. Du lär dig hur fordonen funkar, så det har blivit så…Scania är ju det som funkar bäst!

Har ni någon favorit från Scania?
-Scania 143, min absoluta favorit! Driftsäker, trevlig bil och pålitlig.

Ni har valt Lecab Lastbilar som leverantör, är det för att värmlänningar är så trevliga?
-Det fungerar väldigt bra med er, professionellt, trevligt bemötande, raka puckar och aldrig några bekymmer.

Det ryktas om att du har en del spännande veteranprojekt på gång, vill du berätta lite om dem?
-Ja jag har ju haft det länge, drygt tre år iallafall…men jag har en LBS 76:a som jag håller på att renovera upp. Vi får se när jag får den, men det är ett spännande projekt. Sen har vi ju vår 143:a Streamline som vi köpte från Norge 2013 och har renoverat grundligt, den har vi varit i Assen- Holland på lastbilsutställning med.

Phoenix är ju lite utöver det vanliga, vad har ni tänkt att ha bilen till?
-Vad sa jag nu då…åka till kyrkan ner på söndagar, haha nej men det var väl så att det är klart att fick man tillfälle eller möjlighet att köpa den så, och det finns ju bara en bil och jag ser det mer som en ren investering, faktiskt.

John Eggens Åkeri AB

Åkeriet startade 1952 i fruns namn, Elsa Eggens Åkeri AB, då John Eggen var vid denna tid inte svensk utan norsk medborgare. Under kommande år ändrades namnet till John Eggens Åkeri AB.

Åkeriet var anslutet till Karlsborgs lastbilscentral som vid den här tiden hade anslutna 5 transportörer och dessa var anslutna till dåvarande GBS. 

Idag drivs åkeriet av Johns son Kent Eggen, hans fru och deras tre söner. Eggens koncern har idag ca 90 anställda. Schenkers uppdrag står för ca hälften av anställningarna. Resterande kör bulk, fjärr, verkstad och administrativ personal.

 

Vi önskar John Eggens Åkeri stort lycka till med sin nya Phoenix!